Nederländerna: vägspärr i försäljning av e-cigaretter med smak

Med smakerna är söta och synvinkel att vaping innebär färre hälsorisker, blev denna vana snabbt populär bland unga icke-rökare och anses ofta vara ett övergångsstadium före början av användningen av vanliga tobaksprodukter.

“Det är oacceptabelt att 20 000 människor dör varje år i vårt land från effekterna av rökning och cirka 75 barn börjar röka varje dag”, säger vice hälsominister Paul Blockhuis.

“Den rökfria generationen som vi ser kommer också måste vara fri från e-cigaretter,” tillade han.

Regeringen kommer att ändra rökningslagen för att inkludera förbudet mot e-cigaretter med smak, som sannolikt kommer att träda i kraft under första halvåret av det nya året, meddelade regeringen.

Tobaksvaror med smak för vaping kommer att förbli tillgängliga, främst för att hjälpa systematiska rökare att bli av med sin vana, tillade han.

Den elektroniska cigaretten som ofta också kallas för e-cigaretter, e-cigg, e-cig, elcigg är en enhet som efterliknar rökningsprocessen. Den består av en förångare, ett batteri, en tank för vätskan och en sensor eller knapp. Det fungerar inte genom förbränning, utan genom förångning. Det vill säga batteriet matar enheten så att förångaren värmer upp påfyllningsvätskan som finns i tanken, och ångan skapas, som “vaper”inhalerar (suger) och utandas. Sensorn eller på/Av-knappen hjälper till att slå på enheten.

Förespråkare av vaping hävdar att det är en mer ofarlig form av rökning, men studier har visat att dessa enheter är mer destruktiva för hälsan än man trodde.

År 2015 visade det nederländska Institutet för folkhälsa att e-cigarettrök innehöll en rad kemikalier som kan orsaka cancer. Förra året meddelade amerikanska forskare att deras användning ökar risken för att utveckla kroniska lungsjukdomar som astma eller emfysem.

En 2017 nederländska regeringens rapport fann att mer än en fjärdedel av människor, i åldern 12 till 16, svarade att de hade försökt vaping minst en gång.

E-cigaretter “ecigg“och hookahs har förbjudits i Nederländerna sedan 2016 för personer under 18 år.